A jsme na konci jednoho velkého koloběhu. Jalovice, které prošly výběrem, se stávají kravami a přebírají roli matek budoucí generace. Volci, kteří si užívali život na pastvinách, jsou po třech letech připraveni na porážku.
Tento proces trvá déle než v průmyslovém chovu, protože u nás jdeme cestou přirozeného růstu. Naše zvířata žijí venku, mají dostatek pohybu a v zimě jsou krmeni pouze senem a senáží – nevyužíváme žádné intenzivní výkrmové směsi. Tento přístup, sice znamená delší výkrm, ale výsledek stojí za to. Maso je kvalitnější, zdravější a chuťově bohatší než u zvířat, která jsou v malých boxech krmena siláží a šrotem, aby dosáhla porážkové hmotnosti již ve dvou letech.
Tímto se uzavírá kapitola o životě našich zvířat a v dalších částech se podíváme na to nejzajímavější – maso samotné! Přiblížíme si jednotlivé partie, jejich nejlepší využití a přihodíme i pár triků, jak je připravit k dokonalosti. ![]()
![]()
